Populair

Vrijwel alle Wij zijn Zeist volgers waarderen verhalen over de geschiedenis van Zeist. Er is historisch filmmateriaal, reportages over vroeger en gewoon bijzondere historische plekken.

Oude beelden

Geheugen van Zeist

Kolen van Smulders
Kolen van Smulders

We laten aardgas achter ons op weg naar schonere energie. Kijk naar dit leuk filmpje uit de tijd dat we steenkolen inruilde voor de nieuwste vondst: Gronings aardgas. Aan de hand van de Zeister familie Kandel en kolenboer Smulders zie je hoe dat er zestig jaar geleden uitzag.

Opvang watersnoodramp 1953
Opvang watersnoodramp 1953

Zeist ving in de dagen na de watersnoodramp van 1953 duizend slachtoffers op in Villa 't Valkenbosch en Slot Zeist. Bekijk hier de 65 jaar oude beelden hoe dat er aan toe ging.

Halve marathon van Egmond
Halve marathon van Egmond

Zondag 14 januari 2018 doen tienduizenden hardlopers mee aan de halve marathon van Egmond, die wordt gedomineerd door Afrikaanse topatleten. Ooit, in 1977, won de Zeisternaar Theo Geutjes die loop, maar AV-Fit kende meer toppers. Zo won Cees Clement, als regerend Nederlands Kampioen op de 5.000 en 10.000 meter, een standrace in 1964. Geniet van die...

100 jaar begraafplaats in Zeist
100 jaar begraafplaats in Zeist

Op 17 november 2017 bestond de begraafplaats aan de Woudenbergseweg 100 jaar. Het is een monument in Zeist. Iedere Zeistenaar kent wel iemand die daar begraven ligt. Pennings Media maakte voor het Geheugen van Zeist deze korte rondleiding langs markante plekken.

Renovatie Slotlaan jaren vijftig
Renovatie Slotlaan jaren vijftig

De renovatie 2017 van de Slotlaan is klaar, maar het was heus niet de eerste keer dat de grootste winkelstraat van Zeist op de schop ging. Zo werd de Slotlaan in de vijftiger jaren, nadat de tramlijn was opgeheven, omgevormd tot een "winkelstraat van allure".

Oude postkantoor Zeist
Oude postkantoor Zeist

Het oude postkantoor van Zeist in de hoofdrol van een hele oude tv reclame van de PTT uit 1982. Het gaat in de reclamespot over faxen en spaarbankboekje. Leg dat maar eens uit aan de huidige generatie. Restaurant De Posterij zit nu in het voormalige postkantoor.

The Blue Diamonds
The Blue Diamonds

Wereldberoemd waren de Driebergse broers de Blue Diamonds met het nummer Ramona. RTV-Utrecht maakte een mooi portret over het duo met een klein flardje Zeister geschiedenis erin. De jongste van de broers, Ruud de Wolff, was voor zijn zangsuccessen een groot atletiektalent bij AV-Fit. Ruud kon goed sprinten en verspringen. Hij werd gezien als mogeli...

Herinneringsbank Kerckebosch
Herinneringsbank Kerckebosch

In Kerckebosch verschijnt een hele nieuwe wijk, maar er wordt ook afscheid genomen van de oude flatwijk. Er was dan ook veel belangstelling voor de sloop van de eerste flat aan de Irenelaan, ruim twee geleden. Hier kun je de hele film over de sloop zien: youtu.be Op het nieuwe heideveld in Kerckebosch staat nu als herinnering ...

Landgoed Vollenhoven -  leven op stand
Landgoed Vollenhoven - leven op stand

Landgoed Vollenhoven, aan de rand van Zeist, wordt nog steeds particulier bewoond door vier erfgenamen. RTV Utrecht maakte dit interessante inkijkje van een leven op een landgoed. Hier kun je de hele mini-docu over Vollenhoven zien: youtu.be

Vliegbasis Soesterberg - Shelters
Vliegbasis Soesterberg - Shelters

Op de grens van Zeist en Soest ligt vliegveld Soesterberg. Jarenlang was het terrein hermetisch afgesloten, maar nu is er vrije toegang. Zo kun je vlak bij de bunkers komen, waar de straaljagers stonden. RTV Utrecht zond een mooie serie uit over de vliegbasis. De fragment “shelters” komt daar uit. Wil je de hele serie zien: Deel 1 www ....

Tentoonstelling:
Tentoonstelling: "Slotlaan in Zeist - Werk aan de Winkel" 2017

Februari 2017 - Voor de tentoonstelling "Slotlaan in Zeist - Werk aan de Winkel" over de Zeister middenstand is deze film door PenningsMedia bewerkt met verklarende teksten en muziek. De hele film is tijdens de tentoonstelling te zien in Slot Zeist.

Zeist op de Kaart
Zeist op de Kaart

ZEIST op de kaart in 200 jaar. Je ziet de spoorlijn Zeist-Bilthoven komen (1910) en gaan (1982). De snelwegen naar Arnhem (1953) en Amersfoort (1973) komen en de de nieuwe wijken Kerckebosch (1962), Vollenhoven en Nijenheim (1973), Couwenhoven en Brugakker (1982) ontstaan. Links zie je de jaartallen van de kaarten. Zin om nog eens te bekijken? De k...

Pyramide van Austerlitz
Pyramide van Austerlitz

Oh ja, daarom vinden we het allemaal zo fijn om in Zeist te wonen: de groene omgeving. De PYRAMIDE van AUSTERLITZ is een heel bijzondere plek in ’t groen. Kijk dan wat mooi! Eigenlijk staat-ie op de grond van Woudenberg, maar ja, Austerlitz; dat is toch echt Zeist!

Docu - Goede Buren, 250 jaar Broedergemeente
Docu - Goede Buren, 250 jaar Broedergemeente

SlotstadRTV zendt maandelijks een historisch film uit uit het archief van het Zeister Historisch Genootschap. In de maand mei 2018 is dat de film Goede Buren - 250 jaar Broedergemeente. Kijk op slotstad.nl voor meer informatie.

Docu - De Stichtse Lustwarande
Docu - De Stichtse Lustwarande

Het Zeister Historisch Genootschap (ZHG) bezit een groot archief historische films. De film "De Renaissance van de Stichtse Lustwarande", uit 1999 is de hele maand september te zien bij SlotstadRTV en op dvd te koop bij het ZHG. zhg.nl

Zo werkt en leeft Zeist
Zo werkt en leeft Zeist

Veel nostalgie in de historische documentaire 'Zo werkt en leeft Zeist' uit 1950, zoals de verdwenen Mijnhardt fabriek, het voormalig zwembad 'Mooi Zeist' waar nu een restaurant is en de Stinkens orgelpijpenfabriek, die nog steeds bestaat en veel meer.

Het Slot te Zeist
Het Slot te Zeist

In oktober 2019 vijftig jaar geleden opende Prins Claus het gerestaureerde Slot Zeist. Daarom zendt Slotstad TV de hele maand de historische docu 'Het Slot te Zeist' uit. De bekende Zeister filmer Anton Wisman maakte de film en Henk Koster, toenmalig hoofdredacteur van de Nieuwsbode, gaf in geheel eigen stijl het commentaar bij de film.

Dirk Makelaars
Dirk Makelaars

Moet je kijken hoe DIRK Makelaars zich in Zeist op de kaart zet. Wat een prachtig filmpje!

Locomotief station Huis ter Heide
Locomotief station Huis ter Heide

Voormalig station Huis ter Heide is volledig in originele staat gerestaureerd, met zelfs een stukje spoorrails en een originele locomotief. Zo zag dat er van boven uit.

Deel dit op

 

Fons Pennings

Prof. Sproncklaan 17
3705 AA Zeist
Nederland

Telefoon: 0651313935

 

Copyright © 2021 Fons Pennings. Alle rechten voorbehouden.