Missing in action
Missing in action

F-16 vliegtuigen hoor je niet meer boven Zeist, behalve op 1 juli. Dan herdenkt de luchtmacht op Soesterberg het overleden personeel. Tussen 11.30 en 12.00 uur vliegt de 'missing man' formatie over de locatie, waarbij uit eerbetoon één toestel afbuigt uit een formatie van vier F-16’s. Op die plaats ontstaat dan een gat, dat symbool staat voor d...

Station Driebergen-Zeist 2017-2020
Station Driebergen-Zeist 2017-2020

Station Driebergen-Zeist veranderde de afgelopen drie jaar van een rommelig verkeerinfarct naar een 'landgoedsstation'. Zeist is er trots op, Prorail ook en maakte daarom deze prachtige terugblik.

Castellum Fectio Bunnik
Castellum Fectio Bunnik

Het is heel bijzonder als je je realiseert dat de grens van het Romeinse Rijk van 2000 jaar geleden te vinden is op zo'n 7 km van het centrum van Zeist. Vlak naast Fort Vechten in Bunnik is de oude romeinse nederzetting Castellum Fectio teruggevonden. Na opgravingen zijn de contouren van 2000 jaar geleden prachtig zichtbaar herstelt. Langs de weg r...

Vliegbasis Soesterberg
Vliegbasis Soesterberg

Sinds de militairen weg zijn, is de vliegbasis Soesterberg vrij toegankelijk. Het is een bijzonder natuurgebied en een historisch monument. Je kunt er fietsen, wandelen, gratis parkeren en de overblijfselen van de militaire tijd bekijken en natuurlijk naar het Militair Museum Er zijn zes ingangen. De shelters zijn bereikbaar via de ingang aan de Do...

Monty Python Mask Force
Monty Python Mask Force

De Monty Python Mask Force was bij de Pyramide van Austerlitz om een clipje op te nemen. 't Zag er creepy uit, maar 't klinkt best leuk.

Grootste kerstboom ter wereld
Grootste kerstboom ter wereld

Het is pas echt kerstmis in de provincie als je de grootste kerstboom ter wereld hebt gezien. Elk jaar wordt de 371 meter hoge Gerbrandytoren, de hoogste zendmast in IJsselstein, opgetuigd tot kerstboom. Vanaf 12 december branden de lichtjes weer. Wie weet waar je vanuit zeist de lichtjes kunt zien?

Soesterberg depot
Soesterberg depot

Bij de Nationaal Militair Museum kun je deze week bijzondere vliegtuigen bekijken. Normaal staan ze in het depot van het museum, maar vanwege werkzaamheden nu even buiten. Het is een uitgelezen kans voor de liefhebber, maar ook voor belangstellende Zeistenaren. Het buiten terrein van het museum is gratis te bezoeken, dus de vliegtuigen (en de kinde...

Nationaal Militair Museum
Nationaal Militair Museum

't Is vanuit Zeist om de hoek en een geweldige bestemming, het Nationaal Militair Museum. Je kunt in het museum terecht, buiten meerijden in een tank, zelf rijden, maar ook (gratis) in de speeltuin, en de stormbaan. Info: nmm.nl

Station Driebergen-Zeist bijna klaar
Station Driebergen-Zeist bijna klaar

Nog even en dan is de verbouwing van station Driebergen-Zeist klaar. ProRail gaf vol trots een rondleiding, net voordat het station negen dagen wordt gesloten voor de laatste bouwfase. In dit filmpje zie je de laatste ontwikkelingen op een rijtje. Het station is dicht van 22 februari t/m 1 maart.

Secret Operation 610
Secret Operation 610

Tussen de bunkers van Vliegbasis Soesterberg kun je zomaar dit vreemde apparaat tegenkomen. Het heet Secret Operations 610; bizar. Meer weten? Meld je aan voor een rondleiding fietsexcusie. Je kijkt je ogen uit! bit.ly

sluiting soesterberg
sluiting soesterberg

Deze maand 10 jaar geleden sloot vliegveld Soesterberg. In Zeist herinneren we ons vooral de duizenden Amerikanen van de basis en het lawaai van de straaljagers. Historicus Maarten van Rossum blikt terug op die Amerikaanse jaren met oa restaurant Spitfire, de komst van MacDrive en de bunkers en schuilkelders. Hier vast een voorproefje en dit is de ...

Update station Driebergen Zeist
Update station Driebergen Zeist

Je kunt je niet voorstellen hoeveel werk er in 10 dagen is verricht bij station Driebergen. Station Driebergen-Zeist wordt verbouwd. De periode in augustus 2018, waarin er twee weken geen treinen rijden, is één van de spannendste in de hele bouw. Kijk naar deze indrukwekkende update.

Timelaps spoordek station Driebergen
Timelaps spoordek station Driebergen

In twee dagen tijd is het nieuwe spoordek van station Driebergen op z'n plek geschoven. Kijk nou naar dit hoogstends staaltje techniek! Straks gaan de auto's onder dit gevaarte doorrijden.

Station Driebergen - Zeist animatie
Station Driebergen - Zeist animatie

We hebben allemaal genoeg van de files bij Station Driebergen-Zeist. Nog even doorzetten en dan loopt het verkeer soepel (onder)door. In deze film kun je zien hoe het uiteindelijk allemaal uit gaat zien. Op zaterdag 2 juni 2018 is er een open dag op de bouwplaats. Daar kun je kijken en uitleg krijgen over de werkzaamheden.

Henschotermeer - atletiekcross
Henschotermeer - atletiekcross

De Zeister atletiekvereniging Fit organiseert geregeld wedstrijden voor de jeugd in het Panbos, maar was deze keer uitgeweken naar het Henschotermeer. Dat leverde deze mooie plaatjes op.

De grootste kerstboom ter wereld
De grootste kerstboom ter wereld

Het is pas echt kerstmis in de provincie als je de grootste kerstboom ter wereld hebt gezien. Elk jaar wordt de Gerbrandytoren, de hoogste zendmast in IJsselstein, opgetuigd tot kerstboom. Dat gaat niet vanzelf, kijk maar naar de vrijwilligers die dit project tot een succes maken.

Pyramide van Austerlitz
Pyramide van Austerlitz

Oh ja, daarom vinden we het allemaal zo fijn om in Zeist te wonen: de groene omgeving. De PYRAMIDE van AUSTERLITZ is een heel bijzondere plek in ’t groen. Kijk dan wat mooi! Eigenlijk staat-ie op de grond van Woudenberg, maar ja, Austerlitz; dat is toch echt Zeist!

Landgoed Vollenhove
Landgoed Vollenhove

Vlak voor je vanuit Utrecht Zeist binnenkomt, staat het prachtige huis Vollenhove. Landgoed Vollenhove wordt nog steeds particulier bewoond door vier kleinkinderen van de eigenaar die het in 1922 kocht. Kijk eens hoe mooi dat er vanuit de lucht uitziet.

Vliegbasis Soesterberg - Shelters
Vliegbasis Soesterberg - Shelters

Op de grens van Zeist en Soest ligt vliegveld Soesterberg. Jarenlang was het terrein hermetisch afgesloten, maar nu is er vrije toegang. Zo kun je vlak bij de bunkers komen, waar de straaljagers stonden. RTV Utrecht zond een mooie serie uit over de vliegbasis. De fragment “shelters” komt daar uit. Wil je de hele serie zien: Deel 1 www ....

Broedseizoen om vliegveld Soesterberg
Broedseizoen om vliegveld Soesterberg

Beretrots is boswachter Martijn Bergen op het vliegveld Soesterberg en vooral op de broedende leeuweriken langs de landingsbaan. Omdat die nu hun nesten gaan bouwen is de landingsbaan vanaf 15 maart tot half augustus afgesloten. Dus het is dit weekend de laatste keer dat je over de landingsbaan kunt fietsen, dus grijp die kans.

Pyramide van Austerlitz in de sneeuw
Pyramide van Austerlitz in de sneeuw

De Pyramide van Austerlitz is een bijzondere plek met een bijzonder verhaal. De winter geeft het plaatje toch nog een extra dimensie.

Deel dit op

 

Fons Pennings

Prof. Sproncklaan 17
3705 AA Zeist
Nederland

Telefoon: 0651313935

 

Copyright © 2021 Fons Pennings. Alle rechten voorbehouden.